Wykonanie
Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na
cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do
makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy

Potrawa wolna od glutenu.*Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 4Składniki:1 duża
cukinia300g
boczku4
żółtka3 łyżki
masła2 łyżki
mascarponeŁyżka
oliwyOkoło 20-30g tartego drobno
żółtego seraPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólMakaron dla 4 osób*Osoby, które nie spożywają glutenu muszą w przepisie użyć
makaronu bezglutenowego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i wrzucamy
boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą
cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy
solą i
pieprzem. W miseczce mieszamy
żółtka,
mascarpone, 2 łyżki miękkiego
masła i
oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy
makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy
makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane
żółtym serem. Smacznego.

