ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią a’la carbonara

Makaron z cukinią a’la carbonara

nazwa

Wykonanie

Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy
Potrawa wolna od glutenu.*
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 duża cukinia
300g boczku
4 żółtka
3 łyżki masła
2 łyżki mascarpone
Łyżka oliwy
Około 20-30g tartego drobno żółtego sera
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Makaron dla 4 osób
*Osoby, które nie spożywają glutenu muszą w przepisie użyć makaronu bezglutenowego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane żółtym serem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/06/makaron-z-cukinia-ala-carbonara.html