ßßß Cookit - przepis na Czarny makaron z dorszem

Czarny makaron z dorszem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
150 g filetu z dorsza (może być mrożony, ze skórką)
1 łyżka roztopionego masła
125 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
80 ml śmietanki kremówki
skórka starta z 1 cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
garść rukoli
cząstki cytryny do podania
Przygotowanie
Filety z dorsza rozmrozić, opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, posmarować roztopionym masłem. Ugotować na parze (około 7 minut, najpierw około 4 minuty na stronie ze skórką, później około 3 minut od strony mięsa). Zdjąć skórkę, wyjąć ości.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie (świeży makaron - około 4 minuty, suszony - tak jak na opakowaniu). Odcedzić i włożyć go z powrotem do garnka razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu.
W miseczce wymieszać śmietankę ze skórką cytrynową, doprawić solą i pieprzem, wlać do makaronu, wymieszać i podgrzać na większym ogniu, co chwilę zamieszać.
Gdy sos zacznie gęstnieć dodać kawałki ryby i rukolę, wymieszać, wyłożyć do talerzy, podawać z cząstkami cytryny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/czarny_makaron/czarny_makaron_z_dorszem/przepis.html