Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
filetu z dorsza (może być mrożony, ze skórką)1 łyżka roztopionego
masła125 g czarnego
makaronu (barwionego sepią)80 ml
śmietanki kremówkiskórka starta z 1
cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzgarść
rukolicząstki
cytryny do podaniaPrzygotowanie
Filety z dorsza rozmrozić, opłukać i osuszyć. Doprawić
solą,
pieprzem, posmarować roztopionym
masłem. Ugotować na parze (około 7 minut, najpierw około 4 minuty na stronie ze skórką, później około 3 minut od strony
mięsa). Zdjąć skórkę, wyjąć ości.W międzyczasie ugotować
makaron w osolonej wodzie (świeży
makaron - około 4 minuty, suszony - tak jak na opakowaniu). Odcedzić i włożyć go z powrotem do garnka razem z kilkoma łyżkami
wody z
makaronu.W miseczce wymieszać
śmietankę ze
skórką cytrynową, doprawić
solą i
pieprzem, wlać do
makaronu, wymieszać i podgrzać na większym ogniu, co chwilę zamieszać.Gdy sos zacznie gęstnieć dodać kawałki
ryby i
rukolę, wymieszać, wyłożyć do talerzy, podawać z cząstkami
cytryny.