Wykonanie
Składniki2 porcje200 g
makaronu Pappardelle (lub tagiatelle)150 ml
śmietanki kremówkistarta skórka z 1/2
cytryny (tylko żółta część skórki)90 g
wędzonego łososia, pokrojonego w paskiduża garść
rukoli, opłukanej i bez twardych łodyżek
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz (opcjonalnie)PrzygotowanieZagotować osoloną
wodę, dodać
makaron i ugotować go al dente. Odcedzić, zachowując około 1/3 szklanki
wody, w którym gotował się
makaron.
Makaron włożyć z powrotem do garnka i ustawić go na wolnym ogniu.Dodać
śmietankę kremówkę,
skórkę z cytryny oraz kilka łyżek
wody, w której gotował się
makaron. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać
łososia oraz
rukolę, wymieszać i ewentualnie dodać więcej
wody gdyby sos był za gęsty*. Doprawić ewentualnie
solą (uwaga,
łosoś wędzony jest słony) oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Zaraz podawać.Wskazówki* jeśli użyjesz bardziej gęstej i lepszej jakości
śmietanki kremówki, sos będzie potrzebował nieco więcej
wody z gotującego się
makaronu niż w przypadku płynnej
śmietanki.