Pysznie i błyskawicznie. Tak w skrócie można opisać to danie. Jego przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu.... To moja wariacja na temat przepisu znalezionego lata temu na stronie Kwestia smaku . Polecam baaardzo :)Składniki:250g makaronu tagliatelle lub pappardelle150 ml śmietany kremówki 30-36%100g wędzonego łososiaskórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć)sól, pieprzspora garść roszponkigarść pistacji posiekanychMakaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny oraz kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Chwilę podgrzewać do momentu, aż śmietana ładnie oblepi cały makaron. Dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i roszponkę. Wymieszać raz jeszcze i delikatnie doprawić pieprzem i solą. Podawać posypane siekanymi pistacjami i udekorowane listkiem roszponki.Smacznego :)