ßßß Cookit - przepis na Łosoś z pistacjami

Łosoś z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Łosoś to moja ulubiona ryba. Uważam, że wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi pistacjami, mocno cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.
2 filety z łososia
100g prażonych pistacji
1 cytryna
sól, pieprz
1. Filety myjemy, osuszamy.
2. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na średnich oczkach tarki.
3. Filety nacieramy solą, pieprzem i obficie startą skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny, również bardzo obficie. Odstawiamy na około 1h.
4. Pistacje obieramy i miksujemy w blenderze na niezbyt drobne kawałki (można również włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem).
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tuż przed włożeniem ryby do piekarnika, obsypujemy ją obficie pokruszonymi pistacjami. Pieczemy przez około 20 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/osos-z-pistacjami.html