Wykonanie
Łosoś to moja ulubiona
ryba. Uważam, że wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi
pistacjami, mocno
cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.
2 filety z
łososia100g prażonych
pistacji1
cytrynasól,
pieprz1. Filety myjemy, osuszamy.2.
Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na średnich oczkach tarki.3. Filety nacieramy
solą,
pieprzem i obficie startą
skórką z cytryny. Skrapiamy
sokiem z cytryny, również bardzo obficie. Odstawiamy na około 1h.4.
Pistacje obieramy i miksujemy w blenderze na niezbyt drobne kawałki (można również włożyć je do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem).5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tuż przed włożeniem
ryby do piekarnika, obsypujemy ją obficie pokruszonymi
pistacjami. Pieczemy przez około 20 minut.