Dawno nie robiłam makaronu i przyznam szczerze, że troszkę za nim zatęskniłam. Chciałam zrobić coś delikatnego i aromatycznego. W lodówce leżał sobie wędzony łosoś, więc postanowiłam go wykorzystać. Dodałam też rukoli, która całemu daniu nadała charakterystyczny smak. Obiad robi się błyskawicznie, a smakuje cudownie. Polecam !Składniki (na 2 porcje):100 g makaronu Pappardelle150 ml śmietanki kremówkistarta skórka z 1/2 cytryny90 g wędzonego łososiaduża garść rukoli4 łyżki kukurydzy z puszkipołowa cebuliłyżeczka oliwy z oliweksól i czarny pieprz (mogą być ziarenka)Przygotowanie:1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i zachowujemy ok. 1/3 szklanki wody z ugotowanego makaronu (przyda się do sosu).2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Łososia i rukolę kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy ok. 2 minut.3. Makaron wrzucamy do garnka i ustawiamy go na wolnym ogniu. Dodajemy cebulę, łososia, rukolę i kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Śmietankę mieszamy z startą skórką z cytryny i kilkoma łyżkami wody. Dodajemy do makaronu. Danie podajemy gorące.