ßßß Cookit - przepis na Batoniki z białej czekolady z żurawiną

Batoniki z białej czekolady z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g białej czekolady
około 3/4 szklanki suszonej żurawiny
Do dekoracji (opcjonalnie): biały lukier
Przygotowanie
Czekoladę roztopić, uważając aby do środka nie dostała się woda i aby temperatura podgrzewania nie była zbyt wysoka. Wymieszać z żurawiną (pozostawić około 2 - 3 łyżek na wierzch). Formę (dowolną, żaroodporną, blaszaną) o wymiarach około 17 cm x 17 cm wyścielić przeźroczystą folią. Wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię i posypać odłożoną żurawiną. Udekorować lukrem. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Pokroić na małe kawałki lub większe batoniki.
Wskazówki
Do przygotowania batoników można też użyć ciemnej lub mlecznej czekolady, a żurawinę zastąpić ulubionymi dodatkami: migdałami, pistacjami, wiórkami kokosa, suszonymi owocami, rodzynkami, orzechami laskowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową, suszoną śliwką, a nawet pokruszonymi pierniczkami. Na 200 g czekolady dajemy około 2/3 szklanki dodatków.
Dekorację z lukru można pominąć lub zrobić ją z roztopionej czekolady.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/biale_batoniki_z_zurawina/przepis.html