Wykonanie
Składniki200 g
białej czekoladyokoło 3/4 szklanki
suszonej żurawinyDo dekoracji (opcjonalnie): biały
lukierPrzygotowanie
Czekoladę roztopić, uważając aby do środka nie dostała się
woda i aby temperatura podgrzewania nie była zbyt wysoka. Wymieszać z
żurawiną (pozostawić około 2 - 3 łyżek na wierzch). Formę (dowolną, żaroodporną, blaszaną) o wymiarach około 17 cm x 17 cm wyścielić przeźroczystą folią. Wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię i posypać odłożoną
żurawiną. Udekorować lukrem. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Pokroić na małe kawałki lub większe batoniki.WskazówkiDo przygotowania batoników można też użyć ciemnej lub
mlecznej czekolady, a
żurawinę zastąpić ulubionymi dodatkami:
migdałami,
pistacjami, wiórkami
kokosa,
suszonymi owocami,
rodzynkami,
orzechami laskowymi, kandyzowaną
skórką pomarańczową,
suszoną śliwką, a nawet pokruszonymi pierniczkami. Na 200 g
czekolady dajemy około 2/3 szklanki dodatków.Dekorację z lukru można pominąć lub zrobić ją z roztopionej
czekolady.
