ßßß Cookit - przepis na Pralinki z białej czekolady z żurawiną

Pralinki z białej czekolady z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pokochałam pralinki. Robię je w różnych wersjach. Szukam inspiracji - zwłaszcza tych dotyczących masy bazowej. Gdzieś (ale naprawdę nie pamiętam gdzie - jeśli macie propozycję, skąd mogłam to zapożyczyć - piszcie), natknęłam się na bazę z białej czekolady i mleka skondensowanego. Otrzymałam idealną konsystencję. Jako dodatki smakowe dorzuciłam żurawinę.
Składniki:
200 g białej czekolady
150 g słodzonego mleka skondensowanego
100 g suszonej żurawiny
płatki czekoladowe do obtaczania
Sposób przygotowania:
Mleko skondensowane i połamaną białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia czekolady. Dodaj posiekaną żurawinę. Masę odstaw do lodówki na kilka godzin. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w płatkach czekoladowych. Gotowe trufle ułóż delikatnie w papilotkach do minimuffinek i przechowuj w lodówce.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/pralinki-z-biaej-czekolady-z-zurawina.html