ßßß Cookit - przepis na Piersi kaczki z sosem malinowym

Piersi kaczki z sosem malinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
gruboziarnista sól i pieprz
Sos malinowy:
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szczypta mieszanki przypraw piernikowych
100 g mrożonych lub świeżych malin
1 łyżka miodu
Mus z foie gras:
100 g foie gras
60 ml śmietanki kremówki
Do podania: mix sałat z miodowym winegretem i cykorią sałatową (fioletową)
Przygotowanie
Piersi kaczki ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piersi kaczki ponacinać "w kratkę" od strony ze skórą, nie uszkadzając mięsa. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Położyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. W sumie potrwa to ok. 12-14 minut. Następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażyć ok. 2 minuty .
Tak podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
W międzyczasie przygotować sos na patelni, na której smażyła się kaczka. Tłuszcz zlać (można go wykorzystać np. do podsmażania ziemniaków), patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem. Postawić na ogniu, wlać wino z przyprawami i zagotować. Po 2 minutach dodać maliny i gotować przez ok. 3 minuty. Można też dodać soki jakie wyciekły z mięsa. Na koniec dodać miód i doprawić sos solą oraz pieprzem, gotować jeszcze przez 1-2 minuty aż część płynu odparuje.
Mus foie gras: W garnku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać pokrojone w kosteczki foie gras (ewentualnie odłożyć 20 g do podania w całości) i mieszać do rozpuszczenia, następnie przełożyć do wysokiego plastikowego wąskiego pojemnika blendera i zmiksować na gładki mus, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Mus wyłożyć na talerz, na wierzchu położyć pokrojoną na plasterki pierś kaczki, polać sosem malinowym. Posypać odłożonym foie gras. Podawać z mieszanką sałat z miodowym winegretem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/piersi_kaczki_z_malinami/przepis.html