Wykonanie
Składniki2 porcjegruboziarnista
sól i
pieprzSos malinowy:1/4 szklanki czerwonego
wytrawnego winaszczypta
mieszanki przypraw piernikowych100 g mrożonych lub świeżych
malin1 łyżka
mioduMus z foie gras:100 g foie gras60 ml
śmietanki kremówkiDo podania: mix
sałat z
miodowym winegretem i
cykorią sałatową (fioletową)PrzygotowaniePiersi
kaczki ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piersi
kaczki ponacinać "w kratkę" od strony ze skórą, nie uszkadzając
mięsa. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i
solą morską. Położyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. W
sumie potrwa to ok. 12-14 minut. Następnie przewrócić
mięso skórką do góry i podsmażyć ok. 2 minuty .Tak podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.W międzyczasie przygotować sos na patelni, na której smażyła się
kaczka. Tłuszcz zlać (można go wykorzystać np. do podsmażania
ziemniaków), patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem. Postawić na ogniu, wlać
wino z
przyprawami i zagotować. Po 2 minutach dodać
maliny i gotować przez ok. 3 minuty. Można też dodać
soki jakie wyciekły z
mięsa. Na koniec dodać
miód i doprawić sos
solą oraz
pieprzem, gotować jeszcze przez 1-2 minuty aż część płynu odparuje.Mus foie gras: W garnku zagotować
śmietankę, odstawić z ognia, dodać pokrojone w kosteczki foie gras (ewentualnie odłożyć 20 g do podania w całości) i mieszać do rozpuszczenia, następnie przełożyć do wysokiego plastikowego wąskiego pojemnika blendera i zmiksować na gładki mus, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Mus wyłożyć na talerz, na wierzchu położyć pokrojoną na plasterki pierś
kaczki, polać
sosem malinowym. Posypać odłożonym foie gras. Podawać z mieszanką
sałat z
miodowym winegretem.