Wykonanie
Składniki1,3 kg piersi z
indyka (1 duża)Marynata:2 łyżki ciemnego
sosu sojowego3 łyżki
miodu1 łyżka
octu winnego2 łyżki
powideł śliwkowych (można zastąpić
dżemem brzoskwiniowym,
morelowym lub pominąć)PrzygotowaniePierś opłukać, włożyć do garnka, dodać 2 łyżeczki
soli, zalać zimną
wodą (z kranu) i odstawić na 15 minut. Do rondelka włożyć składniki marynaty:
sos sojowy,
miód,
ocet i powidła. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 minutę, odstawić z ognia i ostudzić.
Mięso wyjąć z
wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do szczelnego woreczka (np. na mrożonki) i wlać ostudzoną marynatę. Szczelnie zamknąć, chwilę powygniatać i włożyć do lodówki. Zostawić na całą noc, jeśli potrzebujemy na jeszcze dłużej. Przez ten czas można woreczek przemieszać 2 - 3
razy.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .
Mięso wyjąć z woreczka, marynatę wlać do miseczki.
Mięso ułożyć w blaszce do pieczenia, do blaszki wlać wrzącą
wodę (na wysokość około 1/2 - 1 cm) i wstawić do piekarnika. Piec przez 80 minut (mniejsze filety, około 700 g pieczemy krócej, około 60 minut). W trakcie pieczenia polewać
mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. Jeśli mamy termometr kucharski możemy sprawdzić czy
mięso jest już upieczone, poprzez włożenie go w sam środek pieczeni, temperatura powinna sięgać 60 stopni C.
Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na minimum 15 minut.
Mięso wyjąć na deskę a blaszkę z sosem postawić na kuchence, podgrzewać co chwilę mieszając aż sos się zredukuje (zgęstnieje). Zlać do miseczki, zebrać wszystko to co pozostało na blaszce.Propozycja podaniaSos na bazie
soków z pieczeni np. do kanapek z
indykiem lub do sałatki z
sałaty lodowej: mieszamy zredukowany (wygotowany) i dokładnie ostudzony sos z pieczeni z 3 łyżkami
majonezu.Jeśli zabraknie nam
soków z pieczeni możemy dorobić więcej sosu mieszając
majonez z ciemnym
sosem sojowym i
syropem klonowym (lub
cukrem). Na słoiczek
majonezu dajemy około 4 łyżeczek ciemnego
sosu sojowego i 3 łyżeczki
syropu klonowego.Wskazówki
Mięso bardzo dobrze smakuje po nocy spędzonej w lodówce, jest soczyste i miękkie a jednocześnie dobrze się kroi.