Wykonanie
środa, 22 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Składniki:
filet z piersi indyka wielkości około 1 kilograma2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki płynnego
miodułyżka
powideł śliwkowychłyżeczka ciemnego
octu balsamicznegoMięso myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając dokładnie
sos sojowy z
miodem,
octem i powidłami. Wkładamy
mięso do miski, oblewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy, najlepiej na noc, do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Filet układamy na blaszce lub talerzu żaroodpornym. Polewamy marynatą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, naszą pieczeń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Następnie kroimy w plastry. Powstały po pieczeniu sos zlewamy do sosjerki i polewamy nim pokrojone
mięso.Ja najczęściej piekę przy pomocy rękawa do pieczenia. Zamarynowane
mięso wkładam do rękawa, wlewam trochę marynaty, zawiązuję rękaw i robię w nim kilka małych otworków. Pod koniec pieczenia rozcinam rękaw od góry, aby pieczeń ładnie się przyrumieniła.

Składniki: