ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka

nazwa

Wykonanie

środa, 22 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Składniki:
filet z piersi indyka wielkości około 1 kilograma
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
łyżka powideł śliwkowych
łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Mięso myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając dokładnie sos sojowy z miodem, octem i powidłami. Wkładamy mięso do miski, oblewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy, najlepiej na noc, do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Filet układamy na blaszce lub talerzu żaroodpornym. Polewamy marynatą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, naszą pieczeń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Następnie kroimy w plastry. Powstały po pieczeniu sos zlewamy do sosjerki i polewamy nim pokrojone mięso.
Ja najczęściej piekę przy pomocy rękawa do pieczenia. Zamarynowane mięso wkładam do rękawa, wlewam trochę marynaty, zawiązuję rękaw i robię w nim kilka małych otworków. Pod koniec pieczenia rozcinam rękaw od góry, aby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
Składniki:
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/drob/pieczen-z-indyka