Wykonanie

Prosty sposób, nie wymagający dużo pracy na
udziec lub pierś z
indyka.
Mięso rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza :)Składniki:1 kg udźca z
indykaSkładniki na zalewę:1 - 2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki odciśniętego
chrzanu1 - 1 1/2 łyżki
miodu50 g
żurawiny suszonej4 - 5 łyżek
olejuUdziec opłukać, dać do miski i natrzeć zalewą. Odstawić na minimum 1 godz. do lodówki.
Udziec wraz z zalewą przełożyć do wysmarowanej
olejem brytfanny z pokrywą. Piec 50 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Ściągnąć pokrywę, doprawić w razie konieczności
sosem sojowym i opiekać po ok. 10 min spód i wierzch udźca.Smacznego :)Wskazówki:Zamiast
żurawiny można użyć
rodzynek, a
chrzan można zastąpić
musztardą lub
ketchupem.