Wykonanie
Składniki
Biszkopt:bezglutenowy (lub zwykły z dodatkiem
mąki pszennej)opcjonalnie:
rum kokosowy Malibu lub
likier kokosowyOwoce:ok. 300- 600 g
malin lub
jagódPianka kokosowa:300 ml
mleka kokosowego (zimnego)3
białka80 g
cukruPolewa:100 ml
mleka kokosowego100 g ciemnej (gorzkiej lub deserowej)
czekolady12 ml płynnej glukozy (do kupienia w każdej aptece, np. w jednorazowych saszetkach) lub 1 łyżka
oleju roślinnegoPrzygotowanieUpiec
biszkopt, ostudzić i przekroić na 2 blaty.Otworzyć puszkę z
mlekiem kokosowym, łyżką wyjąć gęste
mleko i przełożyć je do miski.
Wodę kokosową z dna puszki wykorzystać do nasączenia
biszkoptów, można dodać do niego
rum kokosowy lub
likier, w
sumie po około 5 - 6 łyżek nasączenia na 1 blat
biszkoptu.Z pozostałego gęstego
mleka kokosowego odłożyć 100 ml i przygotować z niego polewę:
mleko kokosowe zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszając rozpuścić. Dodać glukozę i wymieszać, ostudzić przed wyłożeniem na tort.Pozostałe gęste
mleko kokosowe wykorzystać do przygotowania pianki kokosowej. Ważną rzeczą w jego przygotowaniu jest dobre ubicie
białek na bardzo sztywną pianę. Najpierw ubić na sztywną pianę same
białka, później stopniowo dodawać
cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając pomiędzy kolejnymi dawkami
cukru. Po skończonym cukrze ubijamy jeszcze przez około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do tak ubitych
białek dodać pozostałe gęste
mleko kokosowe i delikatnie, krótko, wymieszać łyżką lub szpatułką.Pierwszy blat położyć na paterze i nasączyć go. Ułożyć
maliny (trochę pozostawić do dekoracji).
Maliny układamy pionowo (jeśli mamy ich dużo) lub rozkładamy nierównomiernie (jeśli mamy ich mniej), możemy też rozpłaszczać (rozkładać)
maliny w palcach i ułożyć na
biszkopcie. Wyłożyć piankę
kokosową, przykryć drugim krążkiem, nasączyć go i polać polewą, udekorować resztą
malin.

