Wykonanie
Składniki4
jajka3
żółtka1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki naturalnego
kakao1/2 szklanki
mąki ryżowejPrzygotowanie
Jajka na
biszkopt mają być ocieplone w temp. pokojowej. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.Oddzielić
białka od
żółtek (
białka nie mogą zawierać cząstek
żółtek).
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać
cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być gęsta i sztywna.Po dodaniu
cukru ubijać pianę jeszcze przez około 3 minuty aż będzie błyszcząca. Dodawać po jednym
żółtku (w
sumie 7 sztuk) cały czas ubijając po każdym dodanym. Po dodaniu
żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty.Do oddzielnej miski przesiać
mąkę z
kakao, dodać 1/3 otrzymanej mieszanki do ubitych
jajek i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować (najlepiej troszkę zmiksować i troszkę zamieszać). Dodać resztę mieszanki i wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika.Piec przez 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć i energicznie odstawić na blat. Całkowicie ostudzić, następnie przekroić na 2 lub 3 blaty.WskazówkiW wersji "białej"
biszkoptu pomijamy
kakao i w jego miejsce dajemy
mąkę ziemniaczaną.
