ßßß Cookit - przepis na Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 jajka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki naturalnego kakao
1/2 szklanki mąki ryżowej
Przygotowanie
Jajka na biszkopt mają być ocieplone w temp. pokojowej. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Oddzielić białka od żółtek (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek). Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być gęsta i sztywna.
Po dodaniu cukru ubijać pianę jeszcze przez około 3 minuty aż będzie błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku (w sumie 7 sztuk) cały czas ubijając po każdym dodanym. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodać 1/3 otrzymanej mieszanki do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować (najlepiej troszkę zmiksować i troszkę zamieszać). Dodać resztę mieszanki i wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika.
Piec przez 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć i energicznie odstawić na blat. Całkowicie ostudzić, następnie przekroić na 2 lub 3 blaty.
Wskazówki
W wersji "białej" biszkoptu pomijamy kakao i w jego miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/biszkopt_bezglutenowy/przepis.html