ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
125 g ciastek digestive lub owsianych lub kruchych
5 sztuk batonów Twix - 135 g
50 g roztopionego masła
Masa serowa
1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
250 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii
100 ml śmietanki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód
Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz formy. Boki i spód posmarować masłem. Ciastka zmiksować w melakserze, wymieszać z roztopionym masłem i posiekanymi batonami Twix. Masą wyłożyć dno formy, mocno uklepać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa
Miękkie masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru, cały czas dokładnie ubijąc składniki. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę.
Twaróg wymieszać lub zmiksować mikserem na małych z ubitymi żółtkami, wanilią, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Na koniec połączyć z pianą z białek (wymieszać dokładnie, ale delikatnie).
Na dno piekarnika wstawić keksówkę z wrząca wodą (dla utworzenia pary). Masę serową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na kratkę niżej niż połowa piekarnika.
Piec przez 60 - 65 minut . Stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Propozycja podania
cukier puder lub polewa czekoladowa
sos czekoladowy, truskawki w gęstym syropie
Wskazówki
Jeśli chcemy zachować jasny wierzch sernika, można położyć w trakcie pieczenia na wierzchu kawałek papieru do pieczenia, wówczas czas pieczenia wydłuży się o ok. 10 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_waniliowy/przepis.html