Wykonanie
SkładnikiSpód125 g
ciastek digestive lub owsianych lub kruchych5 sztuk batonów Twix - 135 g50 g roztopionego
masłaMasa serowa1 kg
twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego250 g miękkiego
masła1 i 1/3 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru6
jajek2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub wyłuskane ziarenka z 1
laski wanilii100 ml
śmietanki 36%4 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanieSpódDno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz formy. Boki i spód posmarować
masłem.
Ciastka zmiksować w melakserze, wymieszać z roztopionym
masłem i posiekanymi batonami Twix. Masą wyłożyć dno formy, mocno uklepać. Wstawić do lodówki.Masa serowaMiękkie
masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym
żółtku na przemian z łyżką
cukru, cały czas dokładnie ubijąc składniki. Oddzielnie ubić
białka na sztywną pianę.
Twaróg wymieszać lub zmiksować mikserem na małych z ubitymi
żółtkami,
wanilią,
śmietanką i
mąką ziemniaczaną. Na koniec połączyć z pianą z
białek (wymieszać dokładnie, ale delikatnie).Na dno piekarnika wstawić keksówkę z wrząca
wodą (dla utworzenia pary). Masę
serową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na kratkę niżej niż połowa piekarnika.Piec przez 60 - 65 minut . Stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Zrumieniony wierzch sernika posypać
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową.Propozycja podania
cukier puder lub
polewa czekoladowasos
czekoladowy,
truskawki w gęstym
syropieWskazówkiJeśli chcemy zachować jasny wierzch sernika, można położyć w trakcie pieczenia na wierzchu kawałek papieru do pieczenia, wówczas czas pieczenia wydłuży się o ok. 10 minut.