ßßß Cookit - przepis na Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
190 g ciastek maślanych kakaowych
2 łyżki masła
60 g chałwy (np. kakaowej lub waniliowej)
Masa kawowo-chałwowa:
300 g chałwy (np. waniliowej)
100 ml mocnej kawy (podwójne espresso lub zaparzone 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
100 ml śmietanki kremówki 30%
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu lub twarogu sernikowego
500 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
Wierzch:
200 g śmietany 12% lub 18% w kubeczku
1 łyżka cukru wanilinowego
Dekoracja: pokruszona chałwa
Do podania: 250 - 500 g frużeliny wiśniowej lub konfitury wiśniowej
Przygotowanie
Ser (twaróg i mascarpone) oraz jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.
Masa kawowo-chałwowa: Pokruszoną chałwę włożyć do rondelka, dodać zaparzoną kawę i śmietankę kremówkę, następnie mieszając podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawić z ognia, ostudzić.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Spód: Ciasteczka, masło i chałwę zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłożyć na dno tortownicy, mocno uklepać, wstawić do lodówki.
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Twaróg sernikowy wystarczy wyjąć z wiaderka. Ser włożyć do misy, dodać mascarpone, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną masą kawowo-chałwową.
Masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 90 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).
Wierzch: Sernik wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim śmietanę 12% lub 18% zmieszaną z cukrem wanilinowym. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec dalej przez 15 minut w 120 stopniach C .
Stopniowo wyjmować z piekarnika (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Wyjąć na blat i ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin. Im sernik dłużej się chłodzi tym nabiera lepszej konsystencji i smaku.
Podawać z frużeliną wiśniową (może być ciepła) lub wiśniami w syropie.
Wskazówki
Sernik należy upiec minimum dzień wcześniej i trzymać w lodówce bez przykrycia. Będzie dobry przez kilka dni.
W wersji sernika dla dzieci można zastąpić kawę - kawą zbożową, inką (1 łyżka zaparzona w 2 łyżkach gorącej wody).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_kawowo_chalwowy/przepis.html