Wykonanie
SkładnikiSpód:190 g
ciastek maślanych kakaowych2 łyżki
masła60 g
chałwy (np.
kakaowej lub waniliowej)Masa
kawowo-chałwowa:300 g
chałwy (np. waniliowej)100 ml mocnej
kawy (podwójne
espresso lub zaparzone 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej)100 ml
śmietanki kremówki 30%Masa serowa:500 g tłustego
twarogu lub
twarogu sernikowego500 g
mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru5
jajekWierzch:200 g
śmietany 12% lub 18% w kubeczku1 łyżka
cukru wanilinowegoDekoracja: pokruszona
chałwaDo podania: 250 - 500 g frużeliny wiśniowej lub
konfitury wiśniowejPrzygotowanie
Ser (
twaróg i
mascarpone) oraz
jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej.Masa
kawowo-chałwowa: Pokruszoną
chałwę włożyć do rondelka, dodać zaparzoną
kawę i
śmietankę kremówkę, następnie mieszając podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia
chałwy. Odstawić z ognia, ostudzić.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Spód:
Ciasteczka,
masło i
chałwę zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłożyć na dno tortownicy, mocno uklepać, wstawić do lodówki.Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu.
Twaróg sernikowy wystarczy wyjąć z wiaderka.
Ser włożyć do misy, dodać
mascarpone,
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym
jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera przez około 15 sekund po każdym
jajku. Na koniec zmiksować z ostudzoną masą
kawowo-
chałwową.Masę wylać na spód z
ciasteczek i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 90 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).Wierzch: Sernik wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim
śmietanę 12% lub 18% zmieszaną z
cukrem wanilinowym. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec dalej przez 15 minut w 120 stopniach C .Stopniowo wyjmować z piekarnika (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Wyjąć na blat i ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 12 godzin. Im sernik dłużej się chłodzi tym nabiera lepszej konsystencji i smaku.Podawać z frużeliną
wiśniową (może być ciepła) lub
wiśniami w
syropie.WskazówkiSernik należy upiec minimum dzień wcześniej i trzymać w lodówce bez przykrycia. Będzie dobry przez kilka dni.W wersji sernika dla dzieci można zastąpić
kawę -
kawą zbożową, inką (1 łyżka zaparzona w 2 łyżkach gorącej
wody).
