Wykonanie
SkładnikiSpód:ok. 200 g
kakaowych ciasteczek owsianych2 łyżki roztopionego
masłaMaliny do środka sernika:250 g
malin4 łyżki
cukru2 łyżeczki
soku z cytrynykawałek
skórki z cytrynyMasa serowa:1 kg tłustego
twarogu3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru5
jajek (M)2
żółtka1/2 łyżeczki
aromatu migdałowego125 ml
śmietanki kremowej 30%200 g
białej czekoladyKarmelizowana skorupka i dekoracja:ok. 4 łyżki
białego cukruświeże
malinyPrzygotowanieSpód:Dno tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione
masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Maliny do środka sernika:Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do naczynia żaroodpornego włożyć
maliny, posypać
cukrem, skropić
sokiem z cytryny, w środek włożyć
skórkę z cytryny i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 20 minut.Wyjąć i ostudzić, delikatnie wylać na sitko zawieszone na miseczce, odsączyć. Większość upieczonych
malin wykorzystujemy do sernika (do masy serowej), kilka zachowanych
malin wkładamy do odcedzonego
soku malinowego, przelewamy wszystko do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Schłodzony i ostudzony
syrop wykorzystujemy do podawania z sernikiem.Masa serowa:
Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).Piekarnik nagrzać do 210 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).Do
twarogu dodać
mąkę i
cukier i zmiksować (w mikserze lub malakserze) przez minutę. Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku, na koniec zmiksować z
żółtkami,
aromatem migdałowym i
śmietanką kremówką.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić, następnie dodawać stopniowo do masy ciągle miksując na małych obrotach miksera.Gładką masę wylać na spód z
ciasteczek. Upieczone
maliny włożyć w równomiernych odstępach do masy serowej, zanurzając je na głębokość ok. 2 cm (jeśli
maliny zostaną przy powierzchni sernik będzie pękał). Sernik wstawić na kratkę do środkowej części piekarnika. Piec przez 12 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez kolejne 55 minut. Po tym czasie środek sernika ma być już ścięty ale ciągle miękko uginać się pod palcem.Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.Karmelizowana skorupka:Schłodzony sernik przed podaniem posypać równą warstwą
cukru.
Cukier opalić palnikiem aby się skarmelizował (punkt po punkcie, powolnymi ruchami). Podawać z
malinami i
syropem malinowym.

