Wykonanie
Składniki125 g
masła125 g
cukru300 g ciemnej
czekolady2 łyżki
oleju roślinnego6
jajekBeza czekoladowa:3
białka jajek150 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub
skrobi2 łyżeczki
kakao40 g ciemnej
czekoladyDo podania:np.
wiśnie amarena,
wiśnie w
syropie itp. lub konfitura/sos/mus malinowy, frużelina z
mrożonych owocówbita śmietanaPrzygotowanieCiasto
czekoladowe:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C . Przygotować formę o średnicy 23-24 cm. Do miski włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, wlać
olej i dodać
masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Do drugiej miski wbić 2
jajka oraz dodać
żółtka z pozostałych 4
jajek (
białka zachować). Do
jajek wlewać mieszając roztopioną masę
czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.
Beza czekoladowa:Do misy miksera włożyć
białka i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.Zmiksować z
mąką ziemniaczaną, następnie dodać
kakao i roztopioną
czekoladę i niedokładnie wymieszać (2-3
razy przemieszać łyżką).
Bezę wyłożyć na ciasto
czekoladowe i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 7 minut. Ciasto
czekoladowe powinno opaść tak aby
beza wypełniła wgłębienie.
