Wykonanie
Przepis pochodzi z "ale Pychota!" nr 16...Spodobały mi się formy silikonowe i dość prosty przepis...W smaku są całkiem dobre, wilgotne i poza tym super ekstra serniczki ;)Zniknęły w kilka godzin tylko dlatego, że wyjmowałam po trochu dla gość, którzy mnie dziś odwiedzili ;)
Spody się trochę rozsypały, może następnym razem dodam więcej
masła ;)Oczywiście do przygotowania tych serniczków polecam różnego rodzaju formy silikonowe, ułatwi to wyjęcie
ciastek.
Składniki na 16 szt:15 dag
serka homognizowanego15 dag
twarogu ( najlepiej tłusty o gładkiej konsystencji)1 dag
mąki ziemniaczanejbiałko z 1 małego
jajka4 1/2 dag
cukru1 dag
kakao1 dag
masła2 1/2 dag
herbatników1 łyżeczka roztopionego
masła do smarowania1/2 tabliczki
czekolady deserowej1/2 tabliczki
czekolady mlecznej do dekoracjiPrzygotowanie:
Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać
mąkę ziemniaczaną,
serek homogenizowany,
białko i
cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać
kakao i dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić an małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć
herbatniki, wlać
maśło i dokładnie wymieszać.Cienką warstwą roztopionego
masła posmarować wnętrze foremek. Następnie napełnić je masą
serową i
serowo kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia, a wierzch wyrównał się.Na wierzch masy serowej nałożyć masę z
herbatników lekko uklepać.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st. C i od razu zmniejszyć temp do 125 st. C. Piecz 20-22 minuty. po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2godz.
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli
wodnej. Na serniczki bez
spodów z masy herbatnikowej nałożyć cienką warstwę
czekolady i ponownie wstawić foremki do lodówki na ok 20 minut.Serniczki wyjąć na talerz, delikatnie odciągnąć brzegi foremki.
Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić i przełożyć do
torebki foliowej. Koniec
torebki zawiązać, w jednym z
rogów zrobić dziurkę o średnicy 1-2 milimetry i zgniatając delikatnie torebkę udekorować serniczki.Smacznego ;)