Wykonanie
SkładnikiOkoło 18 dużych
ciastek:100 g
masła1 pełna szklanka (155 g)
mąki pszennej1/3 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczenia80 g
brązowego cukru80 g
białego cukru1
jajko2 łyżki
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii300 g
czekolady (po 100 g białej,
mlecznej i gorzkiej)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni C . Przygotować dużą blachę (lub najlepiej 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
sodę,
wanilię i wymieszać. W drugiej misce ubijać
masło z dodatkiem brązowego i
białego cukru przez około 5 minut. Dodać
jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać sypkie składniki i zmiksować, dodać posiekaną
czekoladę (każdą kosteczkę pokroić na 4 kawałeczki) i wymieszać dłonią lub łyżką.Nabierać po około 2 łyżki masy, formować kulki wielkości małej gałki
lodów i układać na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się nam około 9 kulek a z całej ilości masy ulepimy ich około 18 sztuk. Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra - "uklepać", spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.Pierwszą blaszkę z
ciastkami wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi
ciastek zaczną się rumienić.
Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące. Upiec drugą partię
ciastek.Wskazówki100 g
czekolady można zastąpić posiekanymi
orzechami włoskimi lub
orzechami pecan.