Wykonanie
Zastanawiałam się przez chwilę jak je nazwać na blogu, ale stwierdziłam, że oryginalna nazwa pasuje najbardziej. To typowe, amerykańskie
ciastka, wielkie (jak na polskie standardy) i o bardzo bogatym
maślano-
czekoladowym smaku. Tradycyjnie mają też sporą ilość
soli, co według niektórych dodaje ciekawego posmaku, a innym może przeszkadzać ;) To praktyczny wypiek na wyjazdy, bo jednym
ciastkiem naprawdę można zaspokoić ochotę na słodkie. Jeśli chcemy uniknąć ryzyka przytopienia
czekolady podczas letnich wyjazdów, możemy wkładać ją po prostu do każdej kulki ciasta osobno, tak aby stanowiła nadzienie. Zauważyłam, że od pewnego czasu chocolate chip cookies (i różne wariacje na ich temat) pojawiły się również w wielu sieciowych kawiarniach i cieszą się powodzeniem. Teraz można je sobie zrobić w domu ;) Polecam, klasyka!Składniki (na 15 dużych
ciastek):1 szlanka
brązowego cukru1/2 szklanki
białego cukru170 g roztopionego
masła1
jajko1
żółtkołyżka ekstraktu z
wanilii2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)3/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli gruboziarnistej2 szklanki posiekanej
czekolady (np. 1 szkl. gorzkiej, 1
mlecznej)Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 º C. W misie miksera ubić roztopione
masło z
cukrem brązowym i
białym. Dodać
jajko, następnie
żółtko, za każdym razem miksując do połączenia. Na koniec dodać ekstrakt z
wanilii.W osobnej misce wymieszać
mąkę,
sodę i
sól. Stopniowo dodawać suchą mieszankę do
cukrowo-
maślanej masy i mieszać aż się połączy. Dodać posiekaną
czekoladę i przemieszać ciasto.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki do
lodów odmierzać porcje ciasta o wielkości około dwóch łyżek stołowych. Porcje ciasta uformować w kulki i kłaść na papierze (nie rozpłaszczać) w dużych ostępach (5-6
ciastek na jednej blasze). Piec przez 12-15 minut, aż
ciastka lekko się zarumienią i wyjmować. Studzić przez kilka minut na blasze, następnie zsunąć razem z papierem na kratkę. Po kilku minutach można je odkleić od papieru. W zamkniętym pudełku, w temperaturze pokojowej
ciastka można przechowywać do 1 tygodnia, można je też zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.thecrepesofwrath.com/