Wykonanie
SkładnikiCiasto:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła (zimnego)1
jajkoMasa serowa:500 g zmielonego
twarogu1
budyń waniliowy lub
śmietankowy lub 40 g
mąki ziemniaczanej100 g
cukru2
jajka100 ml
śmietanki kremówki (zimnej)Kruszonka:150 g
mąki pszennej50 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej50 g
wiórków kokosowych50 g
cukru125 g
masła (zimnego)
Owoce:500 g
truskaweksłoiczek (około 250 g)
konfitury truskawkowej gotowej lub domowej3/4 szklanki soku lub
syropu lub intensywnego kompotu
truskawkowego1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej lub ryżowej (50 g)PrzygotowanieCiasto:Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi formy.Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier, pokrojone na kawałeczki zimne
masło i rozcierać palcami (lub mieszadłem miksera) aż powstanie drobna kruszonka.Dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 60 minut (w międzyczasie przygotować kruszonkę,
truskawki i masę
serową).
Ciastem wyłożyć dno i około 1,5 cm
boków formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C . Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.Kruszonka:Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
wiórki kokosowe,
cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z
mąką aż powstanie drobna kruszonka. Jeśli jest bardzo sypka, drobna, można ugnieść trochę kruszonkę w dłoni aby miejscami złączyła się w większe kawałki ciasta. Wstawić do lodówki.
Owoce:
Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem ze zmiksowaną blenderem
konfiturą. Podgrzewać przez około 5 minut co chwilę mieszając aż
owoce zmiękną.
Sok truskawkowy wymieszać z
mąką ziemniaczaną i wlać do
truskawek, wymieszać, chwilę podgrzać i jak tylko zgęstnieje odstawić z ognia i wyłożyć do czystej miski i ostudzić.Masa serowa:Do miski włożyć
ser, dodać
budyń (proszek) i
cukier, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować. Dodać
jajka i wymieszać na jednolitą masę lub zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Na podpieczony spód wyłożyć masę
serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut aż masa serowa się zetnie. Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temp. w piekarniku do 180 stopni C . Na warstwę
serową wyłożyć
truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut.

