Wykonanie

Ciasto, które zauroczyło mnie swoim wyglądem. Moje co prawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik), które mnie zainspirowało do tego by szybko przygotować
konfiturę truskawkową, (nie wyobrażałam sobie bowiem bym miała robić ciasto na
mące orkiszowej, z dodatkiem
ksylitolu a
konfitura miałaby być kupna...)Może i nie jest łatwe w przygotowaniu ale smak wynagrodził cały poniesiony trud. Ciacho wyszło bardzo
truskawkowe, meeega kruchutkie, rozpływające się wprost w ustach. Polecam bardzo! Warte każdej poświęconej mu minuty. :-)Przepis na blaszkę: ok.20x30cm* wprowadzając przepis odkryłam dlaczego moja masa serowa była zbyt puszysta i w związku z tym trudno rozprowadzało się na niej masę
owocą, nieopatrznie dodałam zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-)Składniki:Ciasto:- 170g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 120g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 50g
ksylitolu (lub
cukru)- 50g zimnego
masła- 1
jajkoMasa serowa:- 500g zmielonego
twarogu (u mnie gęsty z wiaderka)- 1
budyń waniliowy lub
śmietankowy (lub 40g
mąki ziemniaczanej)- 100g
ksylitolu lub
cukru- 2
jajka- 100ml zimnej kremówkiKruszonka:-170g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g
mąki ryżowej- 50g
ksylitolu (lub
cukru)- 50g
wiórków kokosowych- 110g zimnego
masłaOwoce:- 500g
truskawek- ok.250g
konfitury truskawkowej- 3/4 szklanki soku lub kompotu
truskawkowego- 50g
mąki ziemniaczanej lub ryżowejPrzygotowanie:Ciasto:Do miski wsypać obydwie
mąki, dodać
ksylitol (lub
cukier), kawałki zimnego
masła i zagnieść mikserem lub rozkruszając
między dłońmi kruche ciasto, dodać
jajko i szybko zagnieść razem.Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i schłodzić w lodówce ok.60 minut.W tym czasie przygotować sobie kruszonkę, masę
owocową i masę
serową.Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykleić dokładnie schłodzonym kruchym
ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor.Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.Kruszonka:Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.
Owoce:
Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną
konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut aż
owoce zmiękną.
Sok truskawkowy(u mnie kompot) wymieszać z
mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się
owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia.

Masa serowa:Do miski włożyć
ser, dodać
ksylitol, proszek budyniowy (lub
mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać
jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy serowej mieszając łyżką lub lekko miksując.Na podpieczony spód wyłożyć masę
serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut aż masa serowa się zetnie.Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180*C.Na podpieczonej
masie serowej rozprowadzić dokładnie masę
truskawkową i całość posypać schłodzoną kruszonką.Podpiec jeszcze ok.35 minut.






Smacznego ;-)