ßßß Cookit - przepis na Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
sól i świeżo zmielony pieprz
Marynata
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka utartego imbiru
szczypta goździków (najlepiej mielonych)
Przygotowanie
Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia (np. plastikowego lub szklanego), natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. 2 - 3 razy można żeberka przemieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce pojedynczą warstwą z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, w międzyczasie 2 - 3 razy odwracając i smarując marynatą.
Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Na koniec można zdjąć folię i miejscami zrumienić żeberka.
Wskazówki
Ostateczny czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/diabelskie_zeberka/zeberka.html