Wykonanie
Składniki2 porcje1,2 - 1,5 kg chudych
żeberek wieprzowychsól i świeżo zmielony
pieprzMarynata2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane1 łyżka
cukru pudru4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
keczupu2 łyżki
oleju1 łyżeczka utartego
imbiruszczypta
goździków (najlepiej mielonych)PrzygotowanieDzień przed pieczeniem przygotować marynatę do
żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki.
Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia (np. plastikowego lub szklanego), natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. 2 - 3
razy można
żeberka przemieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .
Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić
solą i
pieprzem. Rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce pojedynczą warstwą z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, w międzyczasie 2 - 3
razy odwracając i smarując marynatą.Po tym czasie przykryć
żeberka folią aluminiową i piec je do czasu aż
mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Na koniec można zdjąć folię i miejscami zrumienić
żeberka.WskazówkiOstateczny czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są
żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać
żeberka mniejsze i chudsze.