Wykonanie
Moją pierwszą propozycją na
Orzechowy Tydzień, zorganizowany przez Elę z bloga "My best food" jest
makaron z
orzechami włoskimi i
serem Gorgonzola . Połączenie, które bardzo mi posmakowało. Bo lubię i
ser( jestem miłośniczką wszelkich
serów, żaden zapach mi nie straszny) i
orzechy . Właściwie każda potrawa z
orzechami, zwłaszcza włoskimi, które do niedawna były moimi ulubionymi
orzechami(niedawno poznane
orzechy macadamia wysunęły się na prowadzenie) nabiera dla mnie wykwintnego smaku. Podobnie jak i ta, może i kaloryczna, ale bardzo ciekawa i warta wypróbowania. Dla mnie pycha. Przepis pochodzi z książki Jeni Wright " The pasta bible"

275 g
makaronu paglia e fieno(dałam tagiatelle25 g(2 łyżki)
masła5 ml(1 łyżeczka)pokrojonej świeżej
szałwi lub 2,5 ml(1/2 łyżeczki) suszonej115 g
sera Gorgonzola45 ml(3 łyżki)
sera mascarpone75 ml(5 łyżek)
mleka50 g (1/2 szklanki)posiekanych
orzechów włoskich30 ml(2 łyżki )świeżo
startego sera Parmesanświeżo mielony
czarny pieprzGotujemy
makaron w dużym garnku, w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu.W międzyczasie, rozpuszczamy
masło w rondelku na małym ogniu, dodajemy
szałwię i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę
ser Gorgonzola i
serek mascarpone. Drewniana łyżką mieszamy do momentu aż
sery zaczną się rozpuszczać. Wlewamy
mleko i dalej mieszamy.Dodajemy
orzechy i
starty ser Parmesan oraz
pieprz. Dalej mieszamy podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu aż mikstura nabierze konsystencji sosu. Nie dopuszczamy do zagotowania i nie podgrzewamy dłużej niż kilka minut.Odcedzamy
makaron, wkładamy do ciepłego naczynia, wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast, dodając więcej
pieprzu na wierzch. Można ozdobić listkami
szałwi.