Wykonanie
Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i
mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od
serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową mieszankę
serów gorgonzola i
mascarpone, ale można śmiało przygotować ja samodzielnie .
Mak, który użyłam do
makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak ciekawego posmaku...........


Składniki : /2 porcje/160-200 g
makaronu kokardki /motylki-farfalle/150 g
sera gorgonzola z dodatkiem
mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/ok. ¼ szklanki
mlek1 łyżka
makuzielona pietruszka/do dekoracjiWykonanie:-
Makaron ugotować al dente.-W międzyczasie gorgonzolę rozdrobnić widelcem , wrzucić na głęboką patelnię , wlać
mleko i mieszając podgrzewać do utworzenia gładkiego ,kremowego sosu.-Ugotowany
makaron przecedzić i wsypać do gorącego sosu , wymieszać posypać
makiem /jeśli wymaga doprawić do smaku/ i przełożyć na talerze.-Gotowe danie udekorować zieloną
pietruszką.

