ßßß Cookit - przepis na Proste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów.

Proste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów.

nazwa

Wykonanie

Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale można śmiało przygotować ja samodzielnie .
Mak, który użyłam do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak ciekawego posmaku...........
Składniki : /2 porcje/
160-200 g makaronu kokardki /motylki-farfalle/
150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/
ok. ¼ szklanki mlek
1 łyżka maku
zielona pietruszka/do dekoracji
Wykonanie:
-Makaron ugotować al dente.
-W międzyczasie gorgonzolę rozdrobnić widelcem , wrzucić na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając podgrzewać do utworzenia gładkiego ,kremowego sosu.
-Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do gorącego sosu , wymieszać posypać makiem /jeśli wymaga doprawić do smaku/ i przełożyć na talerze.
-Gotowe danie udekorować zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/makaron-kokardki-w-kremowym-sosie-z.html