Wykonanie
Składniki2 porcje:300 g
łososia2 łyżki
oliwy z oliweksól morska, świeżo zmielony
czarny pieprzMash z
ziemniaków:400 g
ziemniaków50 g
masła100 ml
śmietanki kremówkisól,
biały pieprzSzpinak:3 garście
świeżego szpinaku o małych liściach3 łyżki
oliwy z oliwekDo podania:2 ćwiartki
cytryny,
śmietankaPrzygotowanie
Łosoś: Umyć, osuszyć i wyjąć ości, filet przekroić na pół, dzwonko pozostawić w całości. Oprószyć
solą i
pieprzem, wysmarować
oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Uważać, aby nie przesuszyć
łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.
Mash z
ziemniaków:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i od razu dokładnie utłuc na jednolitą i gładką masę (za pomocą praski do
ziemniaków), stopniowo dodawać
masło i
śmietankę. Doprawić
solą i
białym pieprzem.
Szpinak: Umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić
solą i
pieprzem, wlać
oliwę i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko
szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia,
szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać.Talerze podgrzać (np. w gorącej wodzie i trzymać pod ściereczką), ułożyć porcję
ziemniaków, starając się nadać im ładny kształt, na wierzch położyć
szpinak i po połowie dzwonka
łososia. Talerz skropić
śmietanką, tworząc kleksy lub strumień dookoła potrawy. Posypać
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Podawać z cząstką
cytryny.
