ßßß Cookit - przepis na Sola z sosem worcester

Sola z sosem worcester

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 filety z soli, każdy po około 160 g
mąka do obtoczenia
oliwa do smażenia
1 pełna łyżka masła
50 ml sosu worcester
50 ml śmietanki kremówki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Filety z soli umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć w cienkiej warstwie mąki, strzepując jej nadmiar. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć solę z dwóch stron na lekko złoty kolor.
W małym rondelku roztopić masło, dodać sos worcester i zagotować. Odparować 1/3 objętości sosu, wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje.
Solę podawać z ugotowanym białym ryżem, warzywami lub sałatką.
Sos umieścić w oddzielnym dzbanuszku, polać nim po rybie i/lub ryżu dopiero przed samym podaniem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/sola_worcester/przepis.html