ßßß
 
            
         Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)Składniki: na ciasto:400 g mąki1 jajko200 g masłaszczypta soli na solony karmel:2 łyżki cukru30 ml wody3 łyżki śmietanki kremówkiłyżka masła1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistejdodatkowo:200 g kajmakuewentualnie odrobina soli gruboziarnistejSkładniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli.
Bardzo lubię połączenie smaków słonego i słodkiego a solony karmel to już w ogóle obłęd. Ciasteczka, które Wam prezentuję są proste ale tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Dzięki dodatkowi soli nie wydają się być przesłodzone i dosłownie rozpływają się w ustach:)Składniki: na ciasto:400 g mąki1 jajko200 g masłaszczypta soli na solony karmel:2 łyżki cukru30 ml wody3 łyżki śmietanki kremówkiłyżka masła1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistejdodatkowo:200 g kajmakuewentualnie odrobina soli gruboziarnistejSkładniki ciasta zagnieść, owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i kieliszkiem wycinać kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 7 minut aż zaczną się rumienić.Kajmak przełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wyciskać go na połowę ciastek, przykryć pozostałymi.Cukier wsypać do małego rondelka i bez mieszania zrumienić. Następnie wlać wodę i mieszać aż karmel się rozpuści. Dolać śmietankę, gotować około trzech minut a następnie dodać dól i masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. Karmel stygnąc będzie tężał. Kiedy karmel nie będzie już całkiem płynny polać ciastka. Można jeszcze dodatkowo posypać odrobiną soli.