Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0

0adminSzachownica drożdżowaProste
ciasto drożdżowe, z niewielką ilością
cukru i bez
masła. Leciutkie jak puch. Tak różne od
maślanej bułeczki "brioche" .Po upieczeniu można posmarować nutellą lub
masłem i
dżemem. Na drugie śniadanie i jako dodatek do
kawy. Szybko się robi, ale tak jak przy każdym
drożdżowym cieście, trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta.Składniki30 g
drożdży5 łyżek
cukru1/3 szklanki ciepłego
mleka1
jajkoszczypta
soli1,5 szklanki
mąki3 łyżki
kakao3 łyżki
śmietanki kremówkiPrzygotowanie
Drożdże wymieszać z łyżką
cukru, dodać
mleko, pozostały
cukier,
jajko i
sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej
mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać
kakao wymieszane ze
śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą wyłożyć na przemian
jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut . Jasne kulki posypać
kakao a ciemne
cukrem pudrem.



PrzypisyPrzepis pochodzi z książeczki z przepisami " Ciasta na różne okazje ", wydawnictwa Prószyński i spółka.