ßßß Cookit - przepis na Szachownica drożdżowa

Szachownica drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Szachownica drożdżowa
Proste ciasto drożdżowe, z niewielką ilością cukru i bez masła. Leciutkie jak puch. Tak różne od maślanej bułeczki "brioche" .
Po upieczeniu można posmarować nutellą lub masłem i dżemem. Na drugie śniadanie i jako dodatek do kawy. Szybko się robi, ale tak jak przy każdym drożdżowym cieście, trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta.
Składniki
30 g drożdży
5 łyżek cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietanki kremówki
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut . Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.
Przypisy
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami " Ciasta na różne okazje ", wydawnictwa Prószyński i spółka.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/szachownica_drozdzowa/przepis.html