Wykonanie
W tym tygodniu miałam nie brać udziału w Weekendowej Piekarni ale kiedy
Andzia pokazała swoją propozycję, nie mogłam się powstrzymać. I chociaż zazwyczaj piekę w soboty, a jutro w związku z imieninami mam już zajęty cały dzień, postanowiłam szachownicę
drożdżową upiec w piątek. I bardzo się z tego cieszę, bo szachownica jest bardzo smaczna, puszysta i mięciutka. Bardziej do smaku przypadły mi białe bułeczki ale
kakaowe były równiez całkiem dobre. No i wygląd jest całkiem orginalny.

Składniki:30 g
drożdży5 łyżek
cukru1/3 szklanki ciepłego
mleka1
jajkoszczypta
soli1,5 szklanki
mąki3 łyżki
kakao3 łyżki
śmietanki kremówkiDrożdże wymieszać z łyżką
cukru, dodać
mleko, pozostały
cukier,
jajko i
sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej
mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać
kakao wymieszane ze
śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą wyłożyć na przemian
jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać
kakao a ciemne
cukrem pudrem.