Wykonanie
SkładnikiCiasto pierogowe:2 szklanki
mąki1 łyżka
przyprawy kurkumy1 łyżeczka
masła lub
oleju1
jajko + 1
żółtko (roztrzepane)około 1 szklanki ciepłej
wodyNadzienie:3
ziemniaki, ugotowane i ostudzone1 łyżka
orzeszków pinii100 g
sera owczego ricotta w kawałku, twardego, tartego *1 łyżeczka
kurkumyDodatki:
oliwa,
orzeszki pinii zrumienione na patelniPrzygotowanie
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do
mięsa.
Orzeszki pinii zemleć w młynku do
kawy lub dokładnie rozgnieść moździerzem.
Ziemniaki i orzeszki wymieszać z
ricottą,
kurkumą, doprawić
solą oraz
pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać 1 łyżeczkę
soli morskiej,
masło lub
olej,
jajko oraz
żółtko. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić
wodę w garnku na gotowanie, posolić.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z
oliwą i
orzeszkami pinii.