ßßß Cookit - przepis na Pierogi z twardą ricottą, ziemniakami i orzeszkami pinii

Pierogi z twardą ricottą, ziemniakami i orzeszkami pinii

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki
1 łyżka przyprawy kurkumy
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko + 1 żółtko (roztrzepane)
około 1 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
3 ziemniaki, ugotowane i ostudzone
1 łyżka orzeszków pinii
100 g sera owczego ricotta w kawałku, twardego, tartego *
1 łyżeczka kurkumy
Dodatki:
oliwa, orzeszki pinii zrumienione na patelni
Przygotowanie
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Orzeszki pinii zemleć w młynku do kawy lub dokładnie rozgnieść moździerzem. Ziemniaki i orzeszki wymieszać z ricottą, kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, masło lub olej, jajko oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z oliwą i orzeszkami pinii.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_ricotty/przepis.html