ßßß Cookit - przepis na Kopytka z ziemniaków i sera

Kopytka z ziemniaków i sera

Wykonanie

Składniki
800 g ziemniaków
250 g sera białego śmietankowego
1 jajko
około 2 szklanek mąki
sól
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości (można poprzedniego dnia), ostudzić, obrać, dodać ser i dokładnie rozgnieść razem praską.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zrobić wgłębienie, w środek wbić jajko, przesiać ⅔ ilości mąki, dodać sól i zagnieść ciasto. Skończyć formowanie kuli jak tylko składniki się połączą. Do ciasta dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.
Na stolnicę wysypać resztę mąki, formować wałki z ciasta i kroić nożem na kawałki - kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i wyjmować łyżką cedzakową po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch.
Kopytka polać roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką.
Propozycja podania
przyrumieniona bułka tarta lub chleb / roztopione masło
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kopytka/kopytka.html