Wykonanie
Składniki800 g
ziemniaków250 g
sera białego śmietankowego1
jajkookoło 2 szklanek
mąkisólPrzygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości (można poprzedniego dnia), ostudzić, obrać, dodać
ser i dokładnie rozgnieść razem praską.Wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, zrobić wgłębienie, w środek wbić
jajko, przesiać ⅔ ilości
mąki, dodać
sól i zagnieść ciasto. Skończyć formowanie kuli jak tylko składniki się połączą. Do ciasta dodać tyle
mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.Na stolnicę wysypać resztę
mąki, formować wałki z ciasta i kroić nożem na kawałki - kopytka. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną
wodę i wyjmować łyżką cedzakową po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch.Kopytka polać roztopionym
masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni
tartą bułką.Propozycja podaniaprzyrumieniona
bułka tarta lub
chleb / roztopione
masło