Wykonanie
Kanapka z tatarem z mieszanki surowego i
wędzonego łososia, w połączeniu z sosem
mango i
awokado powoduje prawdziwą eksplozję. Mówię Wam, jakie to jest pyszne! Połączenie
łososia i
mango jest absolutnie wybitne. Zresztą nie pierwszy raz łączę
mango w sposób nieoczywisty. Zobacz TU inną propozycję na kanapkę z gotowanym
kurczakiem, warzywami i
mango.Kanapkę z tatarem
jadłam na kolację, ale można też podać ją jako przekąskę na przyjęciu. Na pewno Wasi goście zjedzą wszystko i poproszą Was o przepis.Myślę, że taki tatar z dodatkami może okazać się także świetną propozycją na wielkanocne menu.Ten fantastyczny przepis na tatar i resztę zamieścił mój znajomy na swoim fb, jak się później okazało, to przepis Kingi Paruzel, uczestniczki programu MasterChef. W oryginale potrzebne są krążki do ładnego ułożenia warstw i zrobienia idealnego, okrągłego,
spodu z
chleba. Nie posiadając takiego specjalistycznego sprzętu, skomponowałam zwykłą kanapkę, zachowując warstwy.Robiłam wersję na ostro, dlatego
mango zmiksowałam z
chili. Jeśli macie taką możliwość, kupcie
łososia wędzonego w kawałku, a nie w plastrach lub "ścinkach', jest smaczniejszy.Składniki na 2 porcje:100 g
wędzonego łososia + 100 g surowego
łososia1 dojrzałe
awokado1 malutka
cebula szalotka (albo kawałek innej, raczej łagodnej, np. cukrowej)1 średniej wielkości
mangosok z połowy
limonkiświeży
koperek albo
papryczka chili (w wersji na ostro, ilość wg uznania)2 duże kromki
chleba żytniego na zakwasie
sól kamienna albo różowa himalajska
pieprz czarny, świeżo mielonyWykonanie:Miąższ
awokado pokroić w kostkę, skropić
sokiem z limonki, posypać
solą i wymieszać z drobno posiekaną
cebulą szalotką.W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę
mango wraz z drobno posiekanym
koperkiem. W wersji na ostro należy
owoc wymieszać z posiekanym
chili. Można też (ja tak zrobiłam) połowę
mango zmiksować blenderem "żyrafą", a resztę posiekać.Oba rodzaje
łososia, świeżego i wędzonego, obrane ze skóry, drobno posiekać i oprószyć
pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.Jeśli używasz krążków ("ringów"): z kromek
chleba wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwy: przygotowane
awokado,
łososia i
mango. Jeśli
mango jest płynne, można też położyć je na
awokado.Jeśli robisz kanapkę : na kromkach
chleba wyłożyć po równo warstwę
awokado, sos z
mango i
łososia.Włożyć na minimum 30 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.