Wykonanie

Znalazłam! Ciasto dla tych na diecie i dbających o linię. Szczerze powiedziawszy, to byłam zaskoczona, że ciasto bez
cukru może być smaczne. To dzięki orzechowej nucie uzyskanej dzięki
kaszy gryczanej i samych
orzechów laskowych. Chciałam przygotować ciasto zdrowe, ale które mnie nie rozczaruje i będzie smakować jak prawdziwe ciasto, a nie jak jego słaba imitacja.Na wierzch można dać dowolne
owoce, ale ja gorąco polecam połączenie
śliwek z jakimiś miękkimi
owocami, które dadzą trochę soku i wilgoci, na przykład
malinami,
jeżynami czy
borówkami. Wilgoć
owoców bardzo korzystnie wpływa na smak ciasta. Przepis pochodzi ze strony lawendowydom.com.plSkładniki:200 g
płatków owsianych100 g
razowej mąki gryczanej (ja zmiksowałam niepaloną
kaszę gryczaną w młynku do
kawy)50 g
orzechów laskowych1 łyżka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2
jajka80 ml
mleka kokosowego (albo
sojowego czy krowiego)100 ml neutralnego w smaku
oleju rzepakowego400 g
owoców (u mnie 450 g
śliwek węgierek (waga z pestkami) plus dwie garści (25 szt)
jeżyn)3 - 4 łyżki
cukru lub
ksylitoluWykonanie:Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
Płatki i
orzechy zmiksować na proszek. Najlepiej w młynku do
kawy.Do miski wsypać suche składniki, czyli zmiksowane
płatki,
orzechy,
mąkę gryczaną,
cynamon,
sodę i
sól.W miseczce energicznie wymieszać
jajka,
mleko i
olej. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto. Będzie dość klejące i miękkie.Na blasze rozłożyć nieprzywierający papier do pieczenia lub matę silikonową. Wyłożyć ciasto i uformować je dłońmi. Ja zrobiłam prostokąt, ale może też być klasyczny okrągły kształt. Brzegi nieco podwyższyć, by powstał rant.

Śliwki pokroić w cząstki ułożyć na cieście z pozostałymi
owocami, posypać
cukrem lub
ksylitolem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Smacznego!



******a może upieczesz rewelacyjną gryczano-owsianą szarlotkę?

Przepis TUTAJBądź towarzyski, podziel się!