Wykonanie

Jedni znawcy twierdzą, że pieczona
ricotta najlepsza jest na ciepło, inni, że powinna "odpocząć" 30 minut po upieczeniu przez zaserwowaniem, jeszcze inni, że najlepsza jest na zimno, po
pobycie w lodówce. Miałam przyjemność jeść na ciepło, jest prze-py-szna! Taki wspaniały efekt przy minimalnym nakładzie pracy, super łatwa.
Absolutny mus do zrobienia. Oj, a jak można tym zadziwić gości?! Świetna przystawka, ale też jako szybka kolacja i "pasta" do
chleba.
Ricotta zyskuje dzięki pieczeniu zupełnie inne wcielenie, jest pysznie kremowa.Składniki:500 g
ricotty1
jajko1 posiekana czuszka lub
chili bez pestek (świeża lub suszona) lub
płatki chilisól do smakugarść
startego sera żółtego dojrzewającego (1/3 szklanki), ew. zwykłego żółtego np. edamskiego czy goudy3 łyżki świeżych
ziół:
oregano,
tymianku,
mięty lub
szczypiorkuopcjonalnie: 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1+2 łyżeczki
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczeniaWykonanie:
Ricottę wymieszać rózgą lub widelcem z posiekanymi
ziołami,
chili, startą
skórką z cytryny (jeśli dajemy) doprawić
solą do smaku. Dodać rozkłócone widelcem
jajko, dobrze wymieszać.Naczynie do zapiekania natłuścić łyżeczką tłuszczu - rozprowadzić go ręcznikiem papierowym. Wlać masę
serową, wyrównać. Wierzch skropić aromatycznym
olejem. Można dodatkowo posypać
płatkami chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C lub 180 st. C (termoobieg) i piec 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci.***A może zainteresuje Cię przepis na pieczony
ser typu
feta ?
