Wykonanie

To przepis z finałowego odcinka polskiej edycji Master Chef autorstwa Basi Ritz, która wygrała ten program. Jury zachwycało się jej pieczonymi
jabłkami z własnoręcznie zrobioną masą marcepanową (moja wersja na zdjęciu). Rzeczywiście ta masa jest rewelacyjna. Przy tym jest prosta do zrobienia - powiedziałabym że prościej zrobić ją samemu niż znaleźć gotowy marcepan w sklepie. Marcepan z tego przepisu nie jest ścisły - gdybym używała go do ciast, zmniejszyłabym ilość
śmietanki. Masa jest kremowa i aromatyczna. Dodatek
skórki z cytryny i
pomarańczy to strzał w dziesiątkę.Składniki:400 g
migdałów400 g
cukru pudru240 ml płynnej słodkiej
śmietanki 30% lub 36% tłuszczuspora garść
rodzynek50 ml
rumu rumu (lub
śliwowicy)garść posiekanych
orzechów laskowych (mogą być inne)około 1 łyżeczki
soku z cytrynyotarta skórka z 3/4 dużej
pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)otarta skórka z 3/4
cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)Wykonanie:Do przepisu można użyć gotowych, mielonych
migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).Używając
migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy
migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na
mąkę w malakserze.W międzyczasie zalać
rodzynki podgrzanym
alkoholem.Posiekane
orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.Zmieloną mączkę
migdałową połączyć z
cukrem pudrem,
śmietanką i
sokiem z cytryny,
rodzynkami,
orzechami, skórką z
pomarańczy i
cytryny. Dobrze wymieszać.Masa marcepanowa - wersja podstawowa i możliwe modyfikacje:- Zamiast
śmietanki można użyć
wody.- Podstawowa masa marcepanowa to
migdały,
cukier puder, odrobina
soku z cytryny i
woda.Do tego kilka kropli
aromatu migdałowego albo
rumowego. W wersji wzbogaconej: zamiast sztucznego aromatu,
rum.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb