ßßß Cookit - przepis na Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa

nazwa

Wykonanie

To przepis z finałowego odcinka polskiej edycji Master Chef autorstwa Basi Ritz, która wygrała ten program. Jury zachwycało się jej pieczonymi jabłkami z własnoręcznie zrobioną masą marcepanową (moja wersja na zdjęciu). Rzeczywiście ta masa jest rewelacyjna. Przy tym jest prosta do zrobienia - powiedziałabym że prościej zrobić ją samemu niż znaleźć gotowy marcepan w sklepie. Marcepan z tego przepisu nie jest ścisły - gdybym używała go do ciast, zmniejszyłabym ilość śmietanki. Masa jest kremowa i aromatyczna. Dodatek skórki z cytryny i pomarańczy to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
400 g migdałów
400 g cukru pudru
240 ml płynnej słodkiej śmietanki 30% lub 36% tłuszczu
spora garść rodzynek
50 ml rumu rumu (lub śliwowicy)
garść posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne)
około 1 łyżeczki soku z cytryny
otarta skórka z 3/4 dużej pomarańczy (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
otarta skórka z 3/4 cytryny (tylko zewnętrzna, cienka skórka)
Wykonanie:
Do przepisu można użyć gotowych, mielonych migdałów bez skórek albo zemleć je w malakserze (robocie kuchennym).
Używając migdałów, najlepiej kupić takie pozbawione skórki - przyspieszy to pracę. Jeśli wykorzystujemy migdały ze skórką: zalać je wrzątkiem. Zostawić na 10 minut. Odsączyć, usunąć skórki (po sparzeniu odchodzą bez najmniejszego trudu), osuszyć na ręczniku papierowym. Zemleć na mąkę w malakserze.
W międzyczasie zalać rodzynki podgrzanym alkoholem.
Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
Zmieloną mączkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i sokiem z cytryny, rodzynkami, orzechami, skórką z pomarańczy i cytryny. Dobrze wymieszać.
Masa marcepanowa - wersja podstawowa i możliwe modyfikacje:
- Zamiast śmietanki można użyć wody.
- Podstawowa masa marcepanowa to migdały, cukier puder, odrobina soku z cytryny i woda.
Do tego kilka kropli aromatu migdałowego albo rumowego. W wersji wzbogaconej: zamiast sztucznego aromatu, rum.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/12/domowa-masa-marcepanowa.html