ßßß Cookit - przepis na Mus z łososia i dorsza po tajsku

Mus z łososia i dorsza po tajsku

nazwa

Wykonanie

Delikatny w smaku, z twistem w postaci imbiru i limonki. Na przystawkę lub na obiad - obok sałatki. Do jedzenia na zimno bądź ciepło. Przepis pochodzi z gazety "Femmes d’aujourd’hui", znaleziony na blogu Anny .
Składniki:
Na 4 osoby*
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku
150 g filetów z dorsza bez skóry (świeżego lub rozmrożonego)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 jajka
150 ml śmietanki 30%
150 g łososia (świeżego lub rozmrożonego)
½ pomarańczy
½ limonki
olej/oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Na patelni podgrzać małą ilość oleju lub oliwy, podsmażyć lekko czosnek i imbir.
Zmiksować je z 1 całym jajkiem, dorszem, szczypiorkiem i 75 ml śmietanki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.
Zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, wycisnąć sok. Zmiksować go z łososiem, jajkiem i resztą śmietanki, doprawić solą i pieprzem.
Foremki (ramekiny, foremki do muffinek, inne) wyłożyć folią a następnie musami, najpierw łososiowym, następnie z dorsza, lub wedle uznania.
Foremki wstawić do dużej formy wypełnionej gorącą wodą (najwygodniej włożyć foremki do naczynia i wlać wrzątek do większej formy - do mniej więcej 3/4 wysokości ramekinów/foremek) i piec w kąpieli wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Mus nieco urośnie.
Lekko ostudzić i podawać z sałatą. Można także serwować na zimno, także na kanapki.
*WAŻNE:
Jeśli chcecie piec więcej porcji (czyli będą one mniejsze) - ja np. zrobiłam to i w ramekinach i w foremkach do muffinek, należy skrócić czas pieczenia, inaczej mus nie będzie wilgotny, a taki właśnie ma być.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/01/mus-z-ososia-i-dorsza-po-tajsku.html