Wykonanie

Delikatny w smaku, z twistem w postaci
imbiru i
limonki. Na przystawkę lub na obiad - obok sałatki. Do jedzenia na zimno bądź ciepło. Przepis pochodzi z gazety "Femmes d’aujourd’hui", znaleziony na blogu Anny .Składniki:Na 4 osoby*1 łyżka utartego świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka posiekanego
szczypiorku150 g
filetów z dorsza bez skóry (świeżego lub rozmrożonego)1 łyżka posiekanego
szczypiorku2
jajka150 ml
śmietanki 30%150 g
łososia (świeżego lub rozmrożonego)½
pomarańczy½
limonkiolej/oliwa
sól i
pieprzWykonanie:Na patelni podgrzać małą ilość
oleju lub
oliwy, podsmażyć lekko
czosnek i
imbir.Zmiksować je z 1 całym
jajkiem,
dorszem,
szczypiorkiem i 75 ml
śmietanki, doprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.Zetrzeć skórkę z
limonki i
pomarańczy, wycisnąć sok. Zmiksować go z
łososiem,
jajkiem i resztą
śmietanki, doprawić
solą i
pieprzem.Foremki (ramekiny, foremki do muffinek, inne) wyłożyć folią a następnie musami, najpierw łososiowym, następnie z
dorsza, lub wedle uznania.Foremki wstawić do dużej formy wypełnionej gorącą
wodą (najwygodniej włożyć foremki do naczynia i wlać wrzątek do większej formy - do mniej więcej 3/4 wysokości ramekinów/foremek) i piec w kąpieli
wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Mus nieco urośnie.Lekko ostudzić i podawać z
sałatą. Można także serwować na zimno, także na kanapki.*WAŻNE:Jeśli chcecie piec więcej porcji (czyli będą one mniejsze) - ja np. zrobiłam to i w ramekinach i w foremkach do muffinek, należy skrócić czas pieczenia, inaczej mus nie będzie wilgotny, a taki właśnie ma być.