Wykonanie

Dla mnie to połączenie idealne. Karmelizowane
banany z
czekoladą. Profanacją jest jedzenie tego z
chlebem... najlepiej wydzielić sobie porcję na talerzyk i jeść w akompaniamencie gorzkiej
kawy lub
herbaty :) Można przechowywać do 3 tygodni w lodówce, ale trzeba wykazać się naprawdę silną wolą. Przepis z bloga Komarki .Składniki [na 220 ml czekodżemu]:2 bardzo dojrzałe
banany [w kropki ;)]1/2 szklanki
cukru50 g
czekolady deserowej (ok. 70%)1 łyżka
soku z cytryny lub
pomarańczy1/2 łyżeczki
kardamonu [albo
cynamonu,
przyprawy do szarlotki]Wykonanie:
Banany pokroić w kawałki [półplasterki] i wraz z
sokiem,
cukrem i
kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Mieszać, aż
czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do
trzech tygodni.Moja uwaga: robiłam z
przyprawą do szarlotki. Dałam
czekoladę "Gorzką" Wedla o zawartości 64%
kakao.