ßßß Cookit - przepis na PYSZNA DROŻDŻOWA STRUCLA Z ORZECHAMI I MARMOLADĄ (krok po kroku)

PYSZNA DROŻDŻOWA STRUCLA Z ORZECHAMI I MARMOLADĄ (krok po kroku)

nazwa

Wykonanie

Od prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady.
Polecam przepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
2 jajka
50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
25 gramów świeżych drożdży
pół szklanki mleka
150 gramów masła, w temp. pokojowej
80 gramów cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
1 słoik marmolady do wypieków
200 gramów zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 łyżki kremówki
4 łyżki masła, w temp. pokojowej
80 gramów cukru
czekolada ciemna, pokruszona (ilość dowolna)
czekolada biała, pokruszona (ilość dowolna)
Wykonanie rolad:
1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące).
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował".
3. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki.
5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj nadzienie: wszystkie składniki, oprócz marmolady, wymieszaj ze sobą.
7. Podziel ciasto na cztery części.
8. Każdą z nich rozwałkuj na kształt dużego prostokąta: dwa prostokąty posmaruj grubo marmoladą, na pozostałych dwóch rozsmaruj masę orzechową.
9. Każdy z prostokątów zwiń w roladę.
10. Rolady przekrój na pół.
11. Przeplataj ze sobą połówki rolady z marmoladą z połówkami z masą orzechową.
12. Z rolad można uformować wieniec.
13. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Smacznego :)))
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/01/pyszna-drozdzowa-strucla-z-orzechami-i.html