ßßß
Od prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady.Polecam przepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na ciasto:2 jajka50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)25 gramów świeżych drożdżypół szklanki mleka150 gramów masła, w temp. pokojowej80 gramów cukru2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowegoSkładniki na nadzienie:1 słoik marmolady do wypieków200 gramów zmielonych orzechów laskowych2 łyżeczki esencji waniliowej4 łyżki kremówki4 łyżki masła, w temp. pokojowej80 gramów cukruczekolada ciemna, pokruszona (ilość dowolna)czekolada biała, pokruszona (ilość dowolna)Wykonanie rolad:1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące).2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował".
3. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.
4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki.
5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj nadzienie: wszystkie składniki, oprócz marmolady, wymieszaj ze sobą.
7. Podziel ciasto na cztery części.8. Każdą z nich rozwałkuj na kształt dużego prostokąta: dwa prostokąty posmaruj grubo marmoladą, na pozostałych dwóch rozsmaruj masę orzechową.9. Każdy z prostokątów zwiń w roladę.10. Rolady przekrój na pół.
11. Przeplataj ze sobą połówki rolady z marmoladą z połówkami z masą orzechową.12. Z rolad można uformować wieniec.
13. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.Smacznego :)))