Wykonanie

Od prawie dwóch tygodni jestem w Polsce i rozkoszuję się pobytem w rodzinnym domu. Obie z moją Mamą lubimy
ciasta drożdżowe, więc upiekłam nasze ulubione rolady.Polecam przepis na to
ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i
strucli. Robiłam z niego też
rogale.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na ciasto:2
jajka50 - 60 dkg
mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)25 gramów świeżych
drożdżypół szklanki
mleka150 gramów
masła, w temp. pokojowej80 gramów
cukru2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie
cukru waniliowegoSkładniki na nadzienie:1 słoik
marmolady do wypieków200 gramów zmielonych
orzechów laskowych2 łyżeczki esencji waniliowej4 łyżki kremówki4 łyżki
masła, w temp. pokojowej80 gramów
cukruczekolada ciemna, pokruszona (ilość dowolna)
czekolada biała, pokruszona (ilość dowolna)Wykonanie rolad:1. Wymieszaj ze sobą
drożdże,
cukier i ciepłe
mleko (nie może być zbyt gorące).2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej
śmietany i będzie "pracował".

3. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.

4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki.

5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

6. Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj nadzienie: wszystkie składniki, oprócz
marmolady, wymieszaj ze sobą.

7. Podziel ciasto na cztery części.8. Każdą z nich rozwałkuj na kształt dużego prostokąta: dwa prostokąty posmaruj grubo
marmoladą, na pozostałych dwóch rozsmaruj masę
orzechową.9. Każdy z prostokątów
zwiń w roladę.10. Rolady przekrój na pół.

11. Przeplataj ze sobą połówki rolady z
marmoladą z połówkami z masą
orzechową.12. Z rolad można uformować wieniec.

13. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.Smacznego :)))