Wykonanie
            Marzy Ci się pyszny 
drożdżowy rogalik z 
kubkiem kawy na śniadanie? Rozważasz wycieczkę do cukierni? Porzuć ten pomysł i zrób swoje rogaliki! To naprawdę nic trudnego, a efekt jest fantastyczny. Jeśli chodzi o nadzienie.. ja postawiłam na 
gorzką czekoladę i Nutellę. Możecie użyć 
marmolady albo nadzienia 
cynamonowego ale u mnie jeśli Nutella jest w domu to mój duży chłopak nie zaśnie dopóki nie zobaczy pustego słoika. A mały chłopak mimo, że jej nie powinien jeść, dzielnie mu towarzyszy. W mniejszych ilościach co prawda, ale z tym samym obłędem w oczach. Rogaliki są świetne na śniadanie, podwieczorek (czy w ogóle u kogoś jeszcze funkcjonują podwieczorki:)?) lub wizytę znajomych. Są trochę czasochłonne- jako że to 
ciasto drożdżowe i trzeba na nie poczekać w związku z tym- ale naprawdę warto! Poza tym są obłędnie smaczne..

Składniki:3- 3,5 szklanki 
mąki pszennej200 ml ciepłego 
mleka120 g 
masła- stopionego i wystudzonego1/3 szklanki 
cukru2 
jajka80 g świeżych 
drożdżyszczypta 
solimałe 
jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniemnadzienie: 
czekolada, nutella, 
marmolada itpWykonanie:
Drożdże zalej połową szklanki 
mleka i dodaj łyżkę 
cukru i łyżkę 
mąki. Odstaw aż zacznie bąbelkować. 
Jajka ubij w misce przez chwilę dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę składników- zacznij od 3 szklanek 
mąki. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsyp 
mąką. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrywając czystą ściereczką, aż znacznie zwiększy objętość- mniej więcej na godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Każdą podsyp 
mąką i rozwałkuj na blacie w kształt koła. Nożem lub nożem do pizzy (bo dlaczego nie i łatwiej:P) i podziel na trójkąty. Dokładnie w ten sam sposób jak dzieli się pizzę- dlatego nożyk do pizzy sprawdzi się dobrze. Na każdy trójkąt rozsmaruj nadzienie- u podstawy. U mnie dwie kostki 
czekolady na jednego rogalika i ok 3/4 łyżeczki Nutelli. Nie nakładaj nadzienia zbyt duże żeby nie wypłynęło. Zwijaj rogaliki od podstawy. Uformuj je na kształt rogalika i 
zwiń także boki. Ułóż na blaszce i odstaw przykryte czystą ściereczką na ok 20 minut. Gdy wyrosną posmaruj je roztrzepanym 
jajkiem. Układaj je na blaszce zachowując spore odstępy tak żeby miały miejsce żeby jeszcze wyrosnąć. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni i piecz przez ok 15-20 minut, aż będą rumiane ale się nie spieką.Smacznego!