Do mojej świątecznej listy dorzucam kolejną propozycję, tym razem są to śledzie z żurawiną. Niezwykle wyraziste, aromatyczne, po prostu pyszne. Śledzie to oprócz czerwonego barszczu i uszek moje ulubione wigilijne jedzenie. Dlatego z ciekawością odkrywam kolejny przepis. Ten jest genialny.Składniki:500 g filetów śledziowych*2 cebule1 szklanka oleju2 łyżki miodusok z cytryny3 łyżki suszonej żurawinykilka plasterków cytrynyszklanka mlekaOliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zalać żurawinę i cebulę. Odstawić na parę godzin. W tym czasie filety wymoczyć w mleku, a następnie odlać i ułożyć w salaterce, zalć sosem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Wyłożyć półmisek, obłożyć cebulą i żurawiną.*Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za solonymiśledziami można użyć śledzi marynowanych w occie i wtedy pominąć moczenie w mleku.Smacznego:)