Wykonanie
Podobno Amerykanie uwielbiają słodkie śniadania. A ponieważ ja lubię Amerykanów w tym tygodniu przygotowałam coś na ich styl. Już wspominałam, że wolę na słono jednak od czasu do czasu słodkie jedzenie jest jak świeży powiew w upalny dzień:)
Składniki:2 filiżanki (ok.240 ml)
mąki2 filiżanki
maślanki1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżki
cukru2
jaja2 łyżki
makuŻółtka lekko ubić z
maślanką. Dodać
mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno
białka. Delikatnie połączyć ciasto z
białkami. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Podawać od razu, z ulubionym dodatkiem. Ja podałam z frużeliną
jagodową.Smacznego:)