Placuszki na śniadanie? Czemu nie. W sumie to ja wolę śniadania wytrawne ale raz na jakiś czas mogę zjeść na słodko. W sezonie owocowym zrobiłam placuszki z morelami. Łatwe, smaczne i wnoszą trochę lata, przynajmniej na talerzu bo za oknem kolejny, ponury dzień. Jest to moja propozycja do akcji Karoliny Brzoskwiniowo-Morelkowo .Składniki:szklanka mąkiszklanka maślanki1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki cukru2 jajamoreleŻółtka lekko ubić z maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Na koniec dodać drobno pokrojone morele. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Podawać od razu. Można obsypać cukrem pudrem.Smacznego:)