Wykonanie
Dzisiejsza przekąska przywodzi na myśl kuchnię włoską. Aromatyczne
pomidory,
czosnek,
oliwa,
parmezan, trochę
zieleniny, może być
bazylia, ja akurat dałam
pietruszkę. To wszystko zapiekane w piekarniku kilka minut i podane na chrupiącym
pieczywie. Po prostu bajka:)
Składniki dla 2 osób:2 duże
pomidory2 ząbki
czosnkuoliwamały kawałek
parmezanuzielona
pietruszkapieczywo do podaniaświeżo mielony
pieprzPomidory pokroić na 3 plastry (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórę). Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, następnie ułożyć w nim plastry
pomidorów. Każdy kawałek spryskać
oliwą i posypać posiekanym
czosnkiem.
Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z
pietruszką i
pieprzem, ułożyć na plastrach
pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka minut, aż
ser się rozpuści. Podawać z
pieczywem, np. z chrupiącymi tostami.Smacznego:)