ßßß Cookit - przepis na Pomidory zapiekane w parmezanie

Pomidory zapiekane w parmezanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza przekąska przywodzi na myśl kuchnię włoską. Aromatyczne pomidory, czosnek, oliwa, parmezan, trochę zieleniny, może być bazylia, ja akurat dałam pietruszkę. To wszystko zapiekane w piekarniku kilka minut i podane na chrupiącym pieczywie. Po prostu bajka:)
Składniki dla 2 osób:
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
mały kawałek parmezanu
zielona pietruszka
pieczywo do podania
świeżo mielony pieprz
Pomidory pokroić na 3 plastry (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórę). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie ułożyć w nim plastry pomidorów. Każdy kawałek spryskać oliwą i posypać posiekanym czosnkiem. Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z pietruszką i pieprzem, ułożyć na plastrach pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczywem, np. z chrupiącymi tostami.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/08/Pomidory-zapiekane-w-parmezanie.html