Wykonanie
Torcik, który wyszedł mi zupełnie przez przypadek. Bo
biszkopt wyrósł za wysoki, bo niespodziewanie dostałam jeszcze
truskawki itp. Masa należy do moich ulubionych ponieważ zawiera
mleko w proszku. Lubicie? Jeśli tak to ten torcik posmakuje Wam na 100%. Jest to moja inauguracja wakacji. Zasłużonych, jak w żadnym wcześniejszym roku:)

Składniki na
biszkopt:5
jajek1/2 szklanki
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
cukruUbić
białka na sztywno, pod koniec dodać
cukier. Dodać
żółtka. Przesiać obie
mąki z proszkiem. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.Składniki na nasącz:)1/4 szklanki
nalewki waniliowej2/4 szklanki
wodyew. 1 łyżka
cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Składniki na masę:pół kostki miękkiego
masła2 szklanki
mleka w proszku3 łyżki
żelatyny400 g
jogurtu naturalnego2 szklanki
truskawekpół szklanki
cukruTruskawki pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Masło utrzeć z
cukrem Dodawać na przemian
jogurt i
mleko w proszku. Dodać
żelatynę i pokrojone
truskawki i wszystko dokładnie wymieszać. Pierwszy blat
biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki.Smacznego:)