Wykonanie
Jednym ze skutków ubocznych prowadzenia bloga jest mój stosunek do zup. Kiedyś nie przepadałam za nimi, ale że są zdrowe i należy je jeść, zaczęłam próbować różne receptury i łączyć nowe smaki. Będąc w irlandzkich restauracjach, gdzie jak już
pisałam jedzenie nie było zbyt dobre, to właśnie zupy zamawiałam najczęściej. Po solidnym doprawieniu dało się je zjeść. Tak więc dzisiaj mam na blogu kilkadziesiąt zup i właśnie zapraszam na kolejną. Wiosenną, lekką z dużą ilością warzyw.

Składniki:1 l
bulionu200 g
zielonego groszku3
marchewki2
łodygi selera naciowego1
cebula100 g
kaszy jaglanejsól,
pieprzsuszony
tymianekłyżka
masłaW garnku rozpuścić
masło, dodać pokrojoną
cebulę,
marchewkę,
selera i
tymianek, chwilę przesmażyć. Wlać
bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Dodać
kaszę jaglaną, za 10 min
zielony groszek. Na koniec wlać 1/2 szklanki
śmietany i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego:)