ßßß
Składniki:500 g mąki60 g roztopionego masła2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli25 g drożdży świeżych100 ml mleka200 ml maślanki1 jajo6-7 łodyg różowego rabarbaruSkładniki na kruszonkę:100 g masła4 łyżki cukru3/4 szklanki mąki pszennejRozpuścić masło z cukrem na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu, aż mąka wchłonie masło i powstaną ładne grudki. Odstawić do wystygnięcia.Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Wyjąc ciasto z miski, podzielić na równe kawałki i formować małe bułki. W każdej zrobić wgłębienie i ułożyć w nim pokrojony rabarbar. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie posypać drożdżówki kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.Smacznego:)