Wykonanie
Wiem, że dzisiejszy wpis nie będzie miał zbyt wielu zwolenników mimo tego jednak zaproponuję pierogi z farszem
podrobowym. Ci, którzy nie boją się tych smaków i
mieli okazję ich spróbować wiedzą, że takie pierożki mogą być znakomite.
Podroby są zmielone więc konsystencja farszu jest przyjemna dla podniebienia. Takie nadzienie trzeba dobrze przyprawić, można też dodać
kiszoną kapustę ale wtedy ich smak jest trochę inny, chociaż również bardzo dobry. U mnie dzisiaj wersja tradycyjna, taką jaką znam od wielu lat.

Składniki na farsz:1 kg
podrobów wieprzowych (
serce, płuca,
wątróbka)1 duża
cebula1 pęczek
włoszczyznyolejsól,
pieprzOczyszczone
podroby oczyścić, zalać zimną
wodą, dodać
sól oraz
włoszczyznę i ugotować do miękkości. Wystudzone
podroby zmielić. Na patelni rozgrzać
olej, dodać posiekaną
cebulkę i przysmażyć. Dodać do farszu, dokładnie wymieszać, na końcu przyprawiając do smaku.Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki2 łyżeczki
soli1 łyżka
masła2
jajka roztrzepaneok. 2 szklanek ciepłej
wodyMąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać
sól,
masło,
jajka. Stopniowo dodając
wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować
wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.Smacznego:)