ßßß Cookit - przepis na Pasta oliwkowa

Pasta oliwkowa

nazwa

Wykonanie

W dalszym ciągu eksperymentuję z pastami i innymi smarowidłami do chleba. Moja dzisiejsza propozycja jest dla fanów śródziemnomorskich smaków bowiem składa się z oliwek, fety i bazylii. Pasta jest dość słona dlatego nie należy jej solić dodatkowo albo można użyć zwykłego białego serka zamiast fety i dosolić według własnych preferencji.
Przy okazji polecam inne pasty: z k urczaka, z suszonych pomidorów, z zielonego groszku,
Składniki:
250 g fety lub zwykłego twarożku
1 ząbek czosnku
10 zielonych oliwek
100 ml oliwy z oliwek
pieprz
bazylia
Oliwki zmiksować blenderem. Fetę rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę wlewając powolnym strumieniem i szybko mieszając. Przyprawić pieprzem. Można wkroić posiekane listki bazylii.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/06/Pasta-oliwkowa.html